Het NK Tegelwippen - en waarom ik het daar even met je over wil hebben

Beste lezer,

Deze week kwam in gesprekken met verschillende teams Communicatie twee keer het NK Tegelwippen voorbij . En daar wil ik het graag even met je over hebben.

Wat is het NK Tegelwippen?

Er is een heus ‘wipseizoen’ (sorry, ik heb de term niet bedacht …) van 31 maart t/m 31 oktober. Ruim 100 gemeenten doen dit jaar mee. Inwoners vervangen tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De gemeente met de hoogste ‘TPI’ wint de Gouden Schep en de gemeente met de meest gewipte tegels de Gouden Tegel. En er wordt maandelijks een ‘Wipper van de maand’ gekozen.

Waarom is er een NK Tegelwippen?

Allemaal superlollig natuurlijk, maar waarom wordt het NK Tegelwippen georganiseerd? Dat is - volgens de website - om Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier te maken.

Niets op tegen, zou je zeggen. Dat is misschien ook zo. Maar het lijkt er ook op dat het middel een doel op zich is geworden. Ik hoor dat de volgende discussie wordt gevoerd: “Doen we dit jaar mee met het NK Tegelwippen of niet?”. En dat is tekenend voor een valkuil die we regelmatig tegenkomen bij Communicatie: de discussie gaat over het middel en daarbij raakt het doel uit het oog verloren. Bovendien krijg je er hit-and-run-communicatie van. Dan is er dit en dan is er dat: maar wat is het grotere, samenhangende verhaal?

Maak je hiermee maatschappelijk het meeste verschil?

Maar de belangrijkste vraag is of je met dit middel het meeste verschil maakt in het realiseren van de maatschappelijke opgave? Als het gaat om klimaatadaptatie en vergroenen van tuinen: wat zijn dan de maatregelen die de meeste zoden aan de dijk zetten? En hoe kan Communicatie daar - met de beperkt beschikbare capaciteit - het meest aan bijdragen?

Als dat het NK Tegelwippen is, dan is dat natuurlijk prima. Maar is in de communicatiestrategie voor klimaatadaptatie bewust gekozen voor de inzet van dit middel - en waarom? En wordt de impact ook gemeten? In de campagne wordt het aantal gewipte tegels geteld. Maar is dat de juiste maatstaf? Welk aandeel in de klimaatadaptatie heeft dit? Welke doelen stelt de gemeente vooraf? Hoe meet je of deze doelen zijn gehaald? En wat is de inzet en het effect van communicatie geweest? Ik ben daar wel nieuwsgierig naar.

Doet jouw gemeente mee? En kijken jullie er ook zo naar? Of is het gewoon geen discussie, “want de wethouder wil het …” Ik hoor het graag!

En voor alle duidelijkheid: ik vind het een hartstikke leuke en sympathieke campagne. Ik zeg ook niet dat je niet mee moet doen. Mijn oproep is: maak een afweging voor de inzet van Communicatie op basis van maatschappelijke impact en heldere doelen - want de tijd die je als team hebt kun je maar één keer inzetten …

Hartelijke groeten,

Renata

Vorige
Vorige

Vraag je je wel eens af: wil je als organisatie wel social media inzetten?

Volgende
Volgende

Laten we nú praten over ethisch communiceren ...