Regionale samenwerking - wat betekent dat voor (lokale) communicatie?

Beste lezer,

Deze week zat ik samen met Aart Paardekooper bij een team Communicatie aan tafel en ging ons gesprek over een regionaal samenwerkingsverband waar de gemeente deel van uitmaakt. De vraag was: is dit samenwerkingsverband voor onze gemeente een communicatieprioriteit? Want de bestuurder vindt de regionale samenwerking heel belangrijk …

Dit is een heel interessant vraagstuk. Want alle gemeenten werken steeds meer samen in regionale samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld op het gebied van afvalverwerking, veiligheid, gezondheid of mobiliteit. Elk van die samenwerkingsverbanden timmert op het eigen terrein flink aan de weg. En wil heel graag communiceren over al het moois dat voor inwoners en ondernemers wordt gedaan.

Maar … zitten inwoners en ondernemers daar wel op te wachten? En zo ja, wat is voor hen dan relevant? En op welk moment? Vinden zij het relevant of hun gemeente iets zelfstandig realiseert of als onderdeel van een samenwerkingsverband?

Mijn eigen gemeente Delft maakt deel uit van 50 samenwerkingsverbanden. Sommige komen me bekend voor, zoals Avalex (want die halen het afval op) en de Regionale Belasting Groep (want die innen mijn lokale belastingen). Andere heb ik nog nooit van gehoord, zoals Innovatief Haaglanden of de Omgevingsdienst Haaglanden. De Metropool Regio Den Haag Rotterdam ken ik alleen omdat ik daar toevallig een keer een opdracht voor heb gedaan.

Ben je benieuwd van welke samenwerkingsverbanden jouw gemeente deel uitmaakt? Je kunt zelf makkelijk een overzicht maken met behulp van de RegioAtlas.

En nu ben ik heel nieuwsgierig: staan de regionale samenwerkingsverbanden bij gemeentelijke teams Communicatie op het netvlies? Inwoners betalen via de gemeente mee aan al deze organisaties - weten zij dan ook wat ze daar aan hebben? Wie vertelt dat aan hen? Is dat de gemeente waar ze wonen of proberen al deze organisaties dat zelf voor het voetlicht te brengen? En welke invloed hebben inwoners op wat daar allemaal gebeurt? Welke rol spelen deze organisaties in het realiseren van maatschappelijke opgaven en bestuurlijke ambities? Waar begint en eindigt hun rol - ook in Communicatie? Rijden lokale en regionale communicatie elkaar wel eens in de wielen?

Het regionale samenwerkingsverband van het voorbeeld uit het begin houdt zich onder andere bezig met woningbouw. Toen we ‘m gingen afpellen bleek dat vooral over het ondersteunen van de lobby in Den Haag te gaan. Zodra een plan voor woningbouw concreet wordt is de gemeente aan zet - van participatie tot projectcommunicatie. Maar het samenwerkingsverband wil wel graag dat het 'merk’ bekend wordt en dat alle communicatie wordt voorzien van hun logo en huisstijl. Is dat nu handig of niet? De meningen aan tafel verschilden … Zeker omdat er in de organisatie nog best discussie was wat lokaal echt van de regionale belofte kan worden gerealiseerd …

Heb jij hier ervaring mee? Of een mening over? Ik hoor het graag! Je kunt altijd antwoorden op deze nieuwsbrief.

Hartelijke groeten,

Renata

Vorige
Vorige

Wordt taalniveau A2 de nieuwe standaard voor overheidsteksten?

Volgende
Volgende

Trendrapport Communicatie rijksoverheid - raakt de overheid overspannen?