Grensoverschrijdend gedrag - wat kunnen wij als communicatieprofessionals doen?

Beste lezer,

Deze week stond in het teken van grensoverschrijdend gedrag. Het is goed dat we het gesprek met elkaar hierover nu eens echt gaan voeren. Wat mij betreft moet dat veel breder dan alleen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Want dit is het ook het weekend dat NRC bericht over een digitale knokploeg van de FvD, die het gemunt heeft op politici. We lazen ook dat het aantal bedreigingen tegen raadsleden sinds 2015 is verdrievoudigd.

Ik ben echt steeds ongeruster over hoe onze maatschappij en democratie zich ontwikkelt. Het is niet normaal wat mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de gemeenschap te verduren hebben. Wie wil er straks nog de politiek in als dat voor jou als persoon gewoon risicovol is? Wie wil er nog voor de overheid werken als die telkens de grote boeman lijkt?

Soms voel ik machteloos tegen dit soort grote ontwikkelingen. Tegelijkertijd maakt het me strijdbaar en probeer ik te bedenken: wat kan ík nu doen?

Een van de dingen waar ik heilig in geloof is dat we niet de symptomen moeten bestrijden, maar de oorzaak. En als communicatieprofessional denk je misschien: dat ligt toch vooral bij politiek en beleid? Maar ik denk dat we vanuit ons vak ook een grote verantwoordelijkheid hebben. Ook wij moeten ons richten op de maatschappelijke opgaven. En ons niet teveel te laten afleiden door allerlei intern geneuzel, maar onze ogen op de samenleving houden. Wat speelt er, wat doet er werkelijk toe, hoe kunnen we als overheid écht van betekenis zijn? Help politiek en beleid om die focus te krijgen en te houden!

Herken je de onrust die ik voel? En hoe ga jij daarmee om? Ik ben ook heel benieuwd of jouw team of organisatie hier wel eens het gesprek over voert? Zo ja, dan ben ik erg benieuwd naar jullie inzichten. Laat je het aan me weten?

Hartelijke groeten,

Renata

Vorige
Vorige

Vragen over bestuurscommunicatie, podcast crisiscommunicatie en onderzoek bij veiligheidsregio's

Volgende
Volgende

Zullen we in 2022 stoppen met beleidsbabbel?